Marjolijn Christianen …Photos and more…

Inspiratie van Topfotografen

Na alle mooie plaatjes in Indonesie en weer terug aan het werk op het lab in Nijmegen was de inspiratie een beetje kwijt. Dus leek het me tijd voor een cursus. Na een vergelijking tussen wat cursussen kwam ik terecht bij Edwin Westhoff die 10 Topfotografen geeft in Parnassos op Universiteit Utrecht. In 4 avonden zuig ik alle platen van een selectie van het werk van een paar van de beste fotografen op. Even de fotografen op een rijtje (ik verklap natuurlijk niet te veel; schrijf je maar in voor de cursus!):

 1. We beginnen bij Richard Avedon met gelijk een van mijn lievelingsfoto’s van Dovima met de olifanten. Zonder hem zou de moderne mode-fotografie misschien niet zijn begonnen.
 2. Dan komt Anton Corbijn langs, sterallures verdwijnen door artiesten onscherp weer te geven (Depeche Mode) of worden onherkenbaar door ze een snor op te plakken (Bono) :) .
 3. Edward Curtis fotografeert alle Noord-Amerikaanse fotografen op mysterieuze bruine platen in onbetaalbare boeken. Marilyn Monroe is inspiratie voor verschillende fotografen (Shaw, Feingersh, Stern, Arnold), maar alleen Avedon lukt het om haar te fotograferen als ze uit haar “Monroe” rol valt.
 4. De Japanse Eikoh Hosoe moet je ook eens bekijken, Japanners hebben echt een eigen stijl, wel moeilijk te formuleren.

En toen was er de Kleurenfotografie;

 1. Irving Penn maakt het meeste indruk met zijn “Summer Sleep“.
 2. Pete Turner’s foto’s zijn echt geweldig, de bijzondere composities in combinatie met de kleuren, (vooral primitieve) springen eruit.
 3. Ernst Haas, de uitvinder van “panning” experimenteert met lange sluitertijden wat vaak resulteerd in aquarelachtige fotos.

De andere fotografen die we nog behandelden:

 1. Helmut Newton (z-w naakt),
 2. Francis Giacobetti,
 3. Annie Leibovitz (beroemd omdat ze de Blues Brothers met “blue” verf op hun gezicht fotografeerde),
 4. Herb Ritts (z-w, veel nadruk op haar),
 5. Ed van der Elsken (z-w),
 6. Joel Meyerowitz (met veel Twin Tower fotos).

Inspriratie genoeg dus nu ga ik weer zelf aan de slag tijdens een cursus vervolg fotografie.

10-top-photographers1

One Response to Inspiratie van Topfotografen

 1. Sipke says:

  Wat een inspirerende foto’s. Het wordt helemaal leuk als je ook nog de ontdekkingstocht van alle linkjes volgt!

Leave a Reply